Bár a szaunáról elsőként a finnek jutnak eszünkbe, nem csupán a hidegebb területeken van ősi hagyománya. Koreában már a 15. században művelték és teszik mindezt manapság is, meglehetősen fura módon.

A kiln szaunának nevezett egészséges izzasztókamra története még a 15. századi Koreában kezdődött, és napjainkig megtartotta népszerűségét. A finn szaunának megjelenésben szinte tökéletes ellentéte a koreai változat, amit saját nyelvén hanjeungmaknak neveznek.

 

 

Ezeket a szaunákat finn társaiktól eltérően kőből építik, viszont fával, általában fenyőfával fűtik, és az épület formájában is inkább a kör alak dominál.

Sokszor tervezik alacsony mennyezetes, kis kunyhónak, aminek melegítéséről kívülről egy fűtő gondoskodik. Ma már inkább egy nagyobb wellness komplexum részeként találkozhatunk a koreai szaunával, és nem húznak fel külön épületet a kedvéért.

 

 

A kezdetben buddhista szerzetesek által használt szaunákat orvosi célokra, fáradság, megfázás ellen is ajánlják, de a szép bőrért is megéri meglátogatni egyszer-egyszer a kilnt. Magas hőmérséklete miatt azonban nem árt tisztában lenni pár alapszabállyal.

Mivel egy kiln belső hőmérséklete akár a 200 oC-ot is elérheti, ezért saját ruha viselését nem ajánlják. A nagyon száraz, de nagyon meleg levegő ellen egy pamut, teljes testet fedő ruhát adnak, és érdemes egy törülközőt is a fej köré tekerni, hogy a forróság ne érjen az érzékeny bőrfelülethez.

Írta: Peitli Csilla