Tudta, hogy

- a nem megfelelő szaunakályha kövek tönkre teszik a szauna kályhát?
- károsítják a szaunát és a szaunázók egészségét?
- miért érdemes eredeti finn szaunakályha köveket használni?
- a Saunabau féle eredeti finn szaunakályha kövek azbeszt mentesek és tisztára vannak gyárilag mosva?

1. A SZAUNA KÖVEK MŰSZAKI JELLEMZŐI  

1.1. Olivin-diabáz kő Finnország Satakunta vidékéről
kovek
A Satakunta olivin-diabáz a dél-finnországi a prekambriumi alapkőzetek legfiatalabb kőfajtája, amelynek kora „mindössze” 1250–1270 millió év. Az olivin-diabáz kő különösen a homokkő és a rapakivi (gránitféleség) területeken található Finnországban. A diabáz kő hosszú, keskeny telérekben és kiterjedt, többrétegű lávafolyásokban is kimutatható. Ezek a többrétegű telérek általában 40–80 m vastagok. Az olivin-diabáz megkülönböztető jegye, hogy a hosszú placiokláz szilánkok kristályosak, mellyek közeit harántirányban sötét ásványok töltik ki. Ez a keresztezett szerkezet, ami gyakran szabad szemmel is megfigyelhető, de különösen tisztán mikroszkopikus nézetben, a kőnek kivételesen tartós szerkezetet ad. A kőzet nem roncsolt felülete szürke, közepesen granulált és nagyon egyenletes minőségű. A kőzet fő ásványi anyaga a placiokláz és az olivin. Piroxént, biotitot, apatitot, karbonátot és ásványi ásványokat is tartalmaz. A szulfit ásványi anyagok mennyisége annyira csekély, hogy kén nem szabadul fel. Nem tartalmaz azbesztet. Struktúrájának és összetételének köszönhetően az olivin-diabáz kiváló választás szauna kályha kőként való felhasználásra.

1.2. A Satakunta olivin-diabáz mint szauna kő Az olivin-diabáz kiváló választás a szaunában való használatra:
• nagy névleges tömeg
• jó ellenállás az extrém hőmérsékletváltozásokkal szemben
• kiváló hő kapacitás
• jó hővezető képesség
• nem tartalmaz káros anyagokat

1.3. A Satakunta olivin-diabáz kő ásványi összetétele
56,4% placiokláz
22,6% olivin
6,8% piroxén
5,6% áttetsző
4,6% biotit
3,2% szericit
0,8% szerpentin
+ apatit
+ klorid

 

2. A SZAUNA KÖVEK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

2.1. Kövek elhelyezése elektromos szauna kályhákba
A szauna köveket helyezze be gyéren, „szellősen” a szauna kályha fűtőbetétei közé. A túl szorosan elhelyezett kőtömeg a szauna kályha túlhevülését okozhatja, továbbá lassítja a szauna kabin felfűtésének folyamatát. A berakásnál az alsó részen nagyobb szauna köveket, míg felül kisebb darabokat alkalmazzon. A felső réteg akkor megfelelően elrendezett, amikor a szauna kövek egy rétegben teljesen lefedik a fűtőbetéteket. Kerülni kell ugyanakkor a kövek túlzott halmozását! Külső szauna kályha vezérlő esetében kérjük, ellenőrizze a vezérlő hőérzékelőjének gyártói előírás szerinti elhelyezését.

2.2. Fatüzelésű szauna kályhákba
A szauna köveket itt is szellősen rakja be a kályhába. Nagyobb köveket válasszon az aljára, és kisebbeket a tetejére. A kövek enyhén rézsútosan helyezkedjenek el. A kövek laza összerakásának köszönhetően a szauna gyorsabban felmelegszik, és a szaunázási élmény remek közérzetet biztosít.

2.3. Kövek karbantartása
A szauna kövek a használat során tömörödnek, széttörnek. A szauna gyakori használata esetén évente legalább egyszer, sűrű használat esetén gyakrabban át kell rendezni a köveket. A kövek időszakos átrendezése azért fontos, hogy a kályha át tudjon megfelelően szellőzni (a levegő át tudjon a kövek között áramolni). Az átszellőzés biztosítja a fűtőbetéteknek a kellő hűtést, valamint a szauna megfelelő felfűtését! Továbbá el kell távolítani a kályha alsó részébe hullott kődarabokat, a törötteket és az elszennyeződött, vízkövesedett köveket pedig újakra kell cserélni!


3. GŐZÖS SZAUNA (SOFT STEAM) MÓDSZEREK

1. módszer
Kovek_1
Helyezze be a hagyományos szauna köveket a szauna kályha aljára, a tetejére pedig kb. 1/3 arányban gömbölyű szauna köveket. A felöntő víz a lekerekített, sima köveken keresztül az alsóbb réteg köveire folyik, ezáltal megnő a párolgási felület.

2. módszer
kovek_2
Töltse fel az egész fűtőteret gömbölyű szauna kövekkel. Így a felöntő víz benedvesíti az összes követ, és extra kíméletes gőz keletkezik. A fűtő kályha kő-kapacitása minimum 20 kg kell, hogy legyen, ami megakadályozza, hogy lefolyó víz túl gyorsan csorogjon le a köveken át a kályha aljába.

 

4. A SZAUNÁK FELFŰTÉSE

A helyes felfűtés nagyobb szauna élményt nyújt! A kályha termosztátjának alacsonyabb értékre történő beállításával érhető el magasabb páratartalom. A magas páratartalom a mérsékelt hőmérséklettel párosítva hosszan tartó kíméletes szauna-élményt biztosít. Ha túl magas értékre van állítva a termosztát, a szaunában lévő oxigénszint csökken és a levegő hőmérséklete túl magasra emelkedik, ami száraz és magas hőmérsékletű, kényelmetlen szauna klímát eredményez. Az elhasznált (átégett) szauna kövek, amelyek hőtároló és hősugárzó képességük javarészét elvesztették, hosszabb bemelegedési időt és igen száraz beltéri levegőt eredményeznek, továbbá lerövidítik a kályha fűtőbetéteinek élettartamát. A szauna kő mennyiségének nagy jelentősége van a kíméletes gőz fejlesztésben is. Az elektromos szauna kályháknál nagyobb gőzképző felület alakítható ki amennyiben kicsivel több követ helyezünk a fűtőbetétek tetejére vigyázva, hogy ezáltal ne csökkenjen a kályhában a légáram. Jó hőtároló és hővezető képességű szauna kövek használatával, mint például az olivin-diabáz, már viszonylag alacsony szauna hőmérsékleten (energia megtakarítás) is élvezetes fürdőélményt lehet elérni. Ez meghosszabbítja a kályha élettartamát és enyhe, kíméletes gőzt eredményez.